ANA SAYFA

MUCİZE RESİMLER

MUHAMMED (s.a.v.)

KUR'ANI KERİM

RESİMLERLE NAMAZ

NELER SÖYLENDİ

DENİZİM

 

 

RESİMLERLE İSLAMİ MUCİZELER
 

NAMAZ NASIL KILINIR
 
Namaz kılacağım yerin ve üzerimin temiz olmasına dikkat ederim.  Abdest alıp, kıbleye dönerim. Niyet ederim. Hangi namazı kılıyorsam ona niyet ederim. Niyetimi  kalbimle yapıp, dilimle tasdik ederim.
Şimdi sabah namazının sünnetini kılacağım.  "Niyet ettim Allah rızası sabah namazının sünnetini kılmaya"
Tekbir 
 
"Allahüekber" diyerek tekbir alınır.

 
Erkekler : Gözler secde yerine bakıyor. Ellerin içi kıbleye dönük, başparmak kulak yumuşağına değiyor. İki ayak birbirine parelelel, ayaklar arasında 4 parmak sığacak kadar mesafe var. Hanımlar :  Hanımlar tekbir alırken ellerimizi omuz hizalarına kadar kaldırır. Ayaklar az açık. Vücudumuz diktir. Eller göğüs üstünde, gözler secdeye bakar durumdadır.
Tekbir alırken ellerimizi kaldırmanın hikmeti :Allah'ın huzuruna girmek için izin istemek, O'nun rızasından başka her şeyden elleri çekip, yalnız O'nun kapısına yaklaşmanın bir işaretidir. Ayrıca tekbirde  hanımların ellerini az kaldırmanın hikmeti örtünmeye daha uygun olduğu içindir.
Kıyam
 
Eller bağlandıktan sonra "Sübhaneke" okunur. Sonra Euzu Besmele çekilir ve Fatiha-i Şerife okunur. Sonunda "Amin" denir. Peşinden kısa bir süre okunur. Eller yana salınarak "Allahuekber" denerek ruküa eğilinir.

 

 
Erkekler : Gözler secde yerine bakıyor. Eller göbek altına bağlanmış vaziyette. Sağ elin küçük parmağıyla başparmak, sol elin bileğini halka gibi kavramış şekilde. İki ayak arası 4 parmak kadar açık ve birbirine parelel.
 
Hanımlar :  Eller göğüsler üzerine bağlanır. Sağ el sol el üzerindedir. İki el beraberce göğüs üzerine konur. Ayaklar az açık, vücudumuz diktir. Gözler secdeye bakar.
 
Hanımların ellerini göğüsülerine bağlamalarının hikmeti : Azalarımızı belli etmemek  ve daha iyi örtünmek.
Rükû
 
Rükuda üç kere "Sübhane rabiye'l azıym" denir. "Semiallahü limen hamideh" ve "Rabbena lekel hamd" diyerek doğrulunur. Peşinden "Allahu Ekber" diyerek secdeye varılır.

 

 
Erkekler: Gözler iki ayak ucuna bakıyor. Baş ile sırt aynı hizada, sırt düz vaziyette ve yere parelel durumda. Bacak ve kollar gergin. Parmaklar açık, sıkıca dizkapaklarını kavramış durumda. Hanımlar: Ayaklar az açık. Baş sırt hizasına gelmeyecek kadar az eğik. Dizler ve dirsekler hafif bükük. Eller dizlerin üzerinde. Gözler ayak ucuna bakıyor.
Rukuda eğilmemizin hikmeti : Cenab-ı Hakk'ın zatını saygıyla anıp, O'nun huzurunda eğilip, acizlik ve ihtiyacı bildirerek O'nu tesbih etmektir. Hanımların az eğilmesinin nedeni ise, azaları  belli etmemek ve daha güzel örtünmek içindir.
 
Secde
 
"Allahüekber" diyerek secdeye varılır. Secdede üç defa "Sübhane rabbiye'l âlâ" denilir."Allahuekber" diyerek secdeden kalkılır, dizler üstünde kısa bir müddet durulur. "Allahüekber" deyip secdeye tekrar varılır. Yine secdede üç defa "Sübhane rabbiye'l âlâ" denilir. "Allahuekber" diyerek ikinci rekata kalkılır.

 
Erkekler: Baş iki el arasında. Alın ve burun yere değiyor. Parmaklar kıbleye doğru. Dirsekler yere değmiyor ve vücuda yapışık değil. Karın oyluklardan ayrı. Ayak parmakları kıbleye dönük, topuklar bitişik.

 
Hanımlar: Alın ve burun yere değiyor. Baş iki el arasında, parmaklar kıbleye doğru. Dirsekler yere değiyor ve vücuda yapışık, oyluklar da karna bitişik durumda. Ayakların üstü yere gelmiş şekilde ve her iki ayak sağa yatık.
  • İkinci rekatta yalnız "Bismillahirrahmanirrahim" denilir.
  • Birinci rekatta olduğu gibi aynen kılınır, ancak ikinci secdeden sonra ayağa kalkılmaz. Oturulur.
  • Ka'de - Oturuş
     

     
    "Ettehiyyatü, Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena âtina"gibi dualar okunur.
     

     

     
    Erkekler:  Gözler oyluklara bakıyor. Eller oyluklar üzerinde, parmaklar kendi halinde. Sol ayak yatık ve üzerinde oturulmuş. Sağ ayak dik ve başparmağı kıbleye dönük. Hanımlar: Son oturuşta, eller dizler üstünde serbest. Ayakların her ikisi de sağa çıkarılmış. Ayaklar üzerine değil, yere oturulur. Gözler dizlere bakmakta.

    Namaz sonunda oturmanın hikmeti : Allah'ın divanından çıkmak için izin istemek ve saygıyla huzurdan ayrılmak içindir.

    Selam
     

     
    Önce sağa sonra sola dönülerek "Es-selâmü aleykum ve rahmetüllah" denir. Namazdan çıkılmış olur. 

     

     
    Erkekler: Eller oyluklar üzerinde, parmaklar kendi halinde. Sol ayak yatık ve üzerindeoturulmuş. Sağ ayak dik ve başparmağı kıbleye dönük. Baş önce sağa çevrilmiş  ve gözler omuza bakıyor, sonra sola çevrilmiş ve gözler omuza bakıyor.
     
    Hanımlar:  Gözler oyluklara bakıyor. Eller oyluklar üzerinde, parmaklar kendi halinde.Her iki ayak sağa çıkarılmış vaziyette  Baş önce sağa çevrilmiş ve gözleromuza bakıyor, sonra sola çevrilmiş ve gözler omuza bakıyor.
    Dua
     
     
     
     
     
     

    Farz namazları bitirip  selam verdikten sonra,
    "Allahumme ente's-selamu ve min-ke's-selam tebârekte yâ ze'l celali ve'l-ikram" denilir. 

    Sünnet varsa kılınır. Sonra "Ala Resulinâ salâvât" diye salâvat-i şerife getirilerek arkasından: 
    "Sübhanellahi ve'lhamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahu vellahu ekber ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil aliyyi'l-azim" denilir.

    Bundan sonra, bir "Ayete'l-kürsi" okunur.

    Ardından, 33 kere "Sübhanellah", 33 kere "Elhamdülillah", 33 kere "Allahu Ekber" dedikten sonra,
    "Lâ ilahe illallahu vahdehu lâ şerike leh lehül-mülkü ve lehü'l,hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr" diyerek eller kaldırılır, dua ve niyazda bulunulur.         

     

    BEŞ VAKİT NAMAZ
     
    Sabah Namazı : Sırasıyla 2'si sünnet, 2'si farz olmak üzere 4 rekattır.
    Öğle Namazı : Sırasıyla 4 ilk sünnet, 4 farz ve 2 son sünnet olmak üzere 10 rekattır.
    İkindi Namazı : Sırasıyla 4 ilk sünnet, 4 farz olmak üzere 8 rekattır.
    Akşam Namazı : Sırasıyla 3 farz ve 2 son sünnet olmak üzere 5 rekattır.
    Yatsı Namazı : Sırasıyla 4 ilk sünnet, 4 farz ve 2 son sünnet ve 3 vitir olmak üzere 13 rekattı

     


    Kaynakça:
    1) Hikmetleriyle Namaz Abdest ve Gusül Rehberi, Rauf Pehlivan
    2) Muhtasar İlmihal (Resimli Namaz Hocası), Hasan Arıkan
    3) Resimler Zaman Gazetesi'nden alınmıştır.
     

    En Üste dön


     

      ekim 2004 - son güncelleme 30/01/2007       Hazırlayan :  Ugur